Passend onderwijs

Passend onderwijs, wat is dat? Moeten kinderen zich aanpassen aan de bestaande lesmethodiek of zullen we de leerstof zo aanbieden dat het wel past bij de leerstijl van het kind?

 

Iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke leerstijl, dat wil zeggen, dat je op je eigen manier de leerstof en leeractiviteiten verwerkt. Er zijn mensen die het fijn vinden om te leren door middel van veel vragen te stellen, anderen zijn echte doeners, zij willen graag direct aan de slag. De wijze waarop je informatie opneemt en opslaat in je hersenen bepaalt je leerstijl. Het is goed om te weten wat jouw eigen leerstijl is, zodat je daar met leren rekening mee kunt houden. 

 

De kinderen die vastlopen in het huidige schoolsysteem zijn rechtsgeoriënteerde kinderen, zij hebben voorkeur om visueel/ kinesthetisch te denken. Zij denken dus in beelden en met hun gevoel. Deze combinatie vraagt om een andere leerstijl dan aangeboden wordt op school. 

 

Als de informatie op een andere manier wordt aangeboden dan jouw voorkeurleerstijl, moet je extra veel moeite doen om de leerstof tot je te nemen. Vaak ondervindt een kind daarbij problemen. Deze problemen uiten zich als leesproblemen, spellingsproblemen, rekenproblemen en automatiseringsproblemen. Je hebt vast wel eens van de volgende termen gehoord. 

 

Dyslexie (leerstoornis) 

 

Dyscalculie (rekenstoornis) 

 

Dysortografie (spellingstoornis) 

 

Dysfasie (taalstoornis) 

 

Deze kinderen kunnen, als ze de leerstof via hun eigen leerstijl wordt aangeboden, WEL automatiseren, lezen en rekenen en zo een achterstand inhalen. Met de Kernvisie methode leer je krachtig anders te leren. Leren op de manier die bij jouw leerstijl past. 

Ieder mens denkt op 4 verschillende manieren. 

Auditief (op het gehoor)


Beredenerend

(met het verstand)


Visueel (in beelden)


Kinesthetisch

(met het gevoel)